BLOG

post-image

KALICI MIKNATISLI AC PMAC MOTORLARA TALEP NEDEN ARTIYOR?

KALICI MIKNATISLI AC PMAC MOTORLARA TALEP NEDEN ARTIYOR?

Tüm dünya “Günlük ne kadar enerji tüketiyoruz?” sorusunu sormakta. Peki “bu enerji akıllıca mı kullanılıyor?” Artan çevresel düzenlemeler mevcut altyapı üzerindeki yükün azaltılmasına, daha düşük fosil yakıt emisyonuna, malzeme ve elektronikteki ilerlemelere odaklanmakta. Tüm bu faktörler, Kalıcı Mıknatıslı AC PMAC motorlar gibi karbon ayak izinin azaltılmasına katkı sağlayan teknolojilere talebin artmasına yol açıyor.

PMAC Motorlar ve AC Asenkron Motorlar Arasındaki Fark Nedir?

PMAC motorlar ile AC endüksiyon motorlar arasındaki temel fark, rotorun kendisindedir. Sincap kafesli bir asenkron motorda, dışarıdan (stator) hava boşluğu yoluyla rotora akım indüklenir ve rotor laminasyonlarının yarıklarında çoğunlukla döküm olan alüminyum (veya başka malzeme) çubuklara iletilir. Bir PMAC motorda ise rotorun kendisi, rotor laminasyon yığınının yüzeyine monte edilmiş veya rotor laminasyonları içine gömülü olan kalıcı mıknatıs malzemesi içerir. Her iki topolojide de elektrik gücü stator sargıları aracılığıyla sağlanır.

En belirgin performans farkı, bir PMAC motorunun stator sargıları tarafından üretilen manyetik alanla aynı hızda dönmesidir, yani eşzamanlı çalışan bir makinedir. Alan 1800 rpm'de "dönüyorsa", rotor aynı hızda döner. Asenkron motor ise asenkron bir makine olarak kabul edilir. Dönme hızı, manyetik alanın “hızından” biraz daha yavaştır. Asenkron bir motorda kayma olduğu söylenir. Bu kayma, örneğin 1750 rpm'lik motorun fiziksel hızı ile statorunun 1800 rpm'lik manyetik hızı arasındaki farktır. Rotor sürekli olarak manyetik alanı “yakalamaya” çalıştığından, bu hız farkı olmadan tork üretilemez. PMAC motorlarının sağladığı yüksek senkronizasyon ve  geliştirilmiş verimlilik daha iyi dinamik performans ve daha hassas hız kontrolü imkanı sunar.

Diğer performans farklılıkları, bir PMAC motorda daha yüksek verim ve güç faktörü bulunur. Sabit mıknatıslı bir rotorda iletkenler (rotor çubukları) bulunmadığından, I2R kaybı olmaz. Bu nedenle diğer değişkenler eşit varsayılırsa, bir PMAC motoru AC endüksüyon motoruna kıyasla daha verimli çalışır.

PMAC motorlar, karşılaştırılabilir bir endüksiyon motorundan daha yüksek akı yoğunluğu sağlar. Bu, belirli bir fiziksel boyutta daha fazla güç (tork) veya daha küçük bir boyutta eşit tork üretilebileceği anlamına gelir. Bu nedenle PMAC motorlarının kasa boyutu daha küçük olsada diğerleri ile eşit seviyede tork üretebilirler.

"Hat Başlatmalı PM" motoruna yönelik devam eden araştırmalar olsa da, piyasadaki PMAC motorlarının çalışması için değişken frekanslı bir sürücü gerekir. Yaygın kullanılan bu tasarımın performans açısından dikkate alınması gereken özellikleri vardır.

PMAC ve Asenkron Motorların Karşılaştırılması:

PMAC Motor

AC Endüksiyon Motoru

Kalıcı Mıknatıslı Rotor

Pres Döküm Rotor

Yalnızca VFD gücü

Hat veya VFD gücü

Yüksek Güç Yoğunluğu

Düşük Güç Yoğunluğu

Daha Geniş Hava Boşluğu

Dar Hava Boşluğu

Çerçeve Boyutu İçinde Sabit Kutup Sayısı

Çerçeve Boyutu İçinde Değişen Kutup Sayısı

PMAC Motorlarının Faydaları:

PMAC motorlar, enerji tasarrufu, düşük çalışma sıcaklığı, azaltılmış titreşim, azaltılmış gürültü, gelişmiş güvenilirlik ve uygulama esnekliği gibi faydalar sağlarlar.

Enerji tasarrufu

PMAC motorlar, rotor iletken kayıplarının ortadan kaldırılması, daha düşük dirençli sargı ve daha düz bir verimlilik eğrisi nedeniyle emsallerine kıyasla daha verimli çalışır. PMAC motorlarının emsallerine kıyasla düşük hızlarda daha fazla enerji tasarrufu sağladığı da bilinmektedir.

Verimlilik derecelendirmeleri kullanılmaya başlanılan ilk günden itibaren elektrik enerjisi tasarrufu sağlar. Bu, geleneksel bir motora kıyasla %10-30 daha az kayıp anlamına gelir ve yatırımın hızlı bir şekilde geri dönmesine yol açar. Elektrik motorlarının toplam yaşam döngüsünde maliyetlerin yaklaşık %95-97'sini elektriğin oluşturduğu düşünülürse; bu enerji tasarrufu tek başına bile toplam yatırımı önemli ölçüde azaltır.

Güvenilirlik ve Uzun Ömür

Daha düşük çalışma sıcaklıkları nedeniyle PMAC motorları daha az bakım gerektirir ve daha uzun yatak ve yalıtım ömrü sunar. Motorun sağlam yapısı, neredeyse her uygulama için uygundur ve zorlu ortamlarda yıllarca sorunsuz çalışma imkanı sağlar.

Uygulama Esnekliği

Çoğu durumda, mevcut endüksiyon motorlarını PMAC motorlarla değiştirmek, ekipmanda herhangi bir mekanik değişiklik gerektirmez. Asenkron motorların kullanımına uygun hemen hemen her uygulama, mevcut motorları değiştirerek PMAC motorlarını kullanabilir.

TRANSFER ARABALARI & AGVLER


Projenizle İlgili Detayları Konuşmak İçin Bize Ulaşın

+90 549 674 10 30